جنوب شرقی آسیا که جهان مالایی  بخش عمدi آن به شمار می‌رود، از جهات مختلف حائز اهمیت است. اهمیت روزافزون جنوب شرقی آسیا از آنجا آشکار می‌شود که قدرتهای منطقه‌ای (مانند چین) و فرا منطقه‌ای (مانند آمریکا)، سال‌هاست این منطقه را در کانون توجه خود قرار داده‌اند.

 
اهمیت تجاری و سیاسی این منطقه، با تشکیل موافقتنامi اتحادیi کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسه‌آن) در سال ۱۹۶۷ میلادی- که با عضویت مالزی، اندونزی، سنگاپور، تایلند و برونئی شکل گرفت و بعدها ویتنام، میانمار، لائوس و کامبوج و فیلیپین نیز به آن پیوستند-فزونی یافت. از این رو، آمریکا همواره از این پیمان به عنوان محور توسعه اقتصادی و امنیتی این منطقه حمایت کرده است. ایجاد منطقه آزاد تجاری توسط آسه‌آن در سال  ۱۹۹۲ میلادی، به تقویت بازار منطقه‌ای و همچنین تقویت کشورهای عضو آسه‌آن در بازار جهانی شده است.

موقعیت ژئوپولتیک و استراتژیک این منطقه با وجود تنگه مالاکا به عنوان یک عامل استراتژیک بین‌المللی جغرافیایی، نقش مهمی در ابعاد اقتصادی و نظامی دارد. این آبراهه که کوتاهترین مسیر دریایی تأمین‌کنندگان انرژی منطقه خلیج فارس و بازارهای آسیایی است، یکی از مهمترین و اصلی‌ترین مسیرهای آبی در جهان به شمار می‌رود. تنگه مالاکا همچنین برای اقتصاد رو به رشد چین، که این روزها سودای رسیدن به رتبه اول اقتصاد جهانی را دارد، بسیار اهمیت دارد. هند نیز به عنوان یکی از قدرتهای مهم آسیایی همواره به جنوب شرقی آسیا و جهان مالایی توجه داشته است و با توجه به رقابتش با چین، می‌کوشد نقش مؤثرتری را در این منطقه ایفا کند.
 
 
این منطقه به عنوان پر جمعیت‌ترین کانون مسلمانان جهان، جایگاه مهمی در جهان اسلام دارد. از این رو، با توجه به این ظرفیت عظیم دینی و فرهنگی جهان مالایی با جمعیت قریب به ۲۷۵ میلیونی، جریان‌های مهم اسلامی می‌کوشند در این منطقه جای پای خود را تثبیت کنند. بر این بنیاد، شماری از کشورهای خاورمیانه مانند عربستان در دو دهه گذشته، کوشش و سرمایه‌گذاری‌های فراوانی برای جذب مسلمانان این منطقه به اسلامِ وهابی کرده است. از سوی دیگر، به نظر می‌رسد جریان‌های اسلامی بومی در این منطقه در صدد هستند تا نقش موثرتری در جهان اسلام ایفا کنند و از میراث اسلام مالایی به عنوان ظرفیتی در جهت تمدن‌سازی بهره ببرند. برای نمونه، می‌توان به کوشش‌های مهمترین حزب اسلامی اندونزی یعنی نهضت العلماء با جمعیت قریب به ۸۰ میلیون تن اشاره کرد که میکوشد با برجسته کردن مفهوم «اسلام نوسانتارا» ، اسلام سنتی را تقویت کند.

آنچه به اجمال گفته شد، از اهمیت جنوب شرقی آسیا به خصوص جهان مالایی حکایت دارد و شایسته است ایران نیز با توجه به ارتباطات گسترده فرهنگی که از گذشته با این منطقه داشته است، نقش مؤثرتری در این منطقه ایفا کند.


 

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!

    error: Content is protected !!