جهان مالایی

درباره جهان مالایی

امروزه یکی از مهمترین کانون‌های جمعیت مسلمانان جهان، در جهان مالایی قرار دارد. بر اساس آمار سال ۱۳۸۷ش/۲۰۰۹، حدود ۲۵۳ میلیون مسلمان که ۲۶% جمعیت کل مسلمانان جهان را تشکیل می‌دهد، در این منطقه زندگی میکنند. جهان مالایی یا مجمع‌الجزایر ملایو، مالایی‌تبارها را که به طور تقریبی همه مسلمان‌اند و در کشورهای برونئی کنونی، اندونزی، مالزی، سنگاپور، تایلند جنوبی و فیلیپین زندگی می‌کنند، در خود جای داده است.

جهان مالایی شامل چند منطقه متمایز جغرافیایی است. شبه جزیره مالایی، شبه جزیره بزرگی در جنوب شرقی آسیا است که کشور سنگاپور، بخش‌هایی از کشورهای مالزی، برمه و تایلند در این شبه جزیره قرار گرفته است. درواقع، مالزی دربردارنده دو ناحیه است که چین جنوبی آنها را از هم جدا می‌کند: ۱- شبه جزیره مالزی یا مالزی غربی که در شبه جزیره مالایی قرار دارد. این منطقه از شمال با تایلند و از جنوب با سنگاپور هم مرز است؛  ۲-  بورنئوی مالزی یا مالزی شرقی که شامل بخش شمالی جزیره بورنئو و هم مرز با اندونزی است.

مجمع‌الجزایر اندونزی مجموعه‌ای از جزایر (نزدیک به ۱۷۵۰۸ جزیره بزرگ و کوچک) است که در جنوب شرقی آسیا در اقیانوس کبیر قرار دارد. اندونزی را می‌توان بزرگترین مجمع‌الجزایر جهان مالایی دانست که بین دو خشکی، یعنی جنوب شرقی آسیا و استرالیا واقع شده است. این کشور در جزیره گینه نو یا پاپوآ و همچنین در جزیره بورنئو با مالزی هم مرز است.

جنوب شرقی آسیا از تنوع قومیتی برخوردار است و در هر یک از ۱۱ کشور این منطقه، اقوام گوناگونی زندگی می‌کنند. بیش از نیمی از جمعیت جنوب شرقی آسیا را ترکیب نژادی ملایو- پلینزیایی تشکیل داده است که به طور عمده در جهان مالایی به سر می‌برند.

_

اهمیت جهان مالایی

جهان مالایی از جهات مختلف حائز اهمیت است. اهمیت روزافزون جنوب شرقی آسیا از آنجا آشکار می‌شود که قدرت‌های منطقه‌ای (مانند چین) و فرا منطقه‌ای (مانند آمریکا)، سالهاست این منطقه را در کانون توجه خود قرار داده‌اند.

اهمیت تجاری و سیاسی این منطقه، با تشکیل موافقتنامه اتحادیه کشورهای جنوب شرقی آسیا (آسه‌آن) در سال ۱۹۶۷ – که با عضویت مالزی، اندونزی، سنگاپور، تایلند و برونئی شکل گرفت و بعدها ویتنام، میانمار، لائوس و کامبوج و فیلیپین نیز به آن پیوستند، فزونی یافت. از این رو، آمریکا همواره از این پیمان به عنوان محور توسعه اقتصادی و امنیتی این منطقه حمایت کرده است. ایجاد منطقه آزاد تجاری توسط آسه‌آن در سال ۱۹۹۲، به تقویت بازار منطقه‌ای و همچنین تقویت کشورهای عضو آسه‌آن در بازار جهانی شده است.

موقعیت ژئوپولتیک و استراتژیک این منطقه با وجود تنگه مالاکا به عنوان یک عامل استراتژیک بین‌المللی جغرافیایی، نقش مهمی در ابعاد اقتصادی و نظامی دارد. این آبراهه که کوتاهترین مسیر دریایی تأمین‌کنندگان انرژی منطقه خلیج فارس و بازارهای آسیایی است، یکی از مهمترین و اصلی‌ترین مسیرهای آبی در جهان به شمار می‌رود. تنگه مالاکا همچنین برای اقتصاد رو به رشد چین، که این روزها سودای رسیدن به رتبه اول اقتصاد جهانی را دارد، بسیار اهمیت دارد. هند نیز به عنوان یکی از قدرت‌های مهم آسیایی همواره به جنوب شرقی آسیا و جهان مالایی توجه داشته است و با توجه به رقابتش با چین، می‌کوشد نقش مؤثرتری را در این منطقه ایفا کند.

    error: Content is protected !!