اندونزی

اندونزی با جمعیتی قریب به ۲۸۰ میلیون تن، پر جمعیت‌ترین کشور مسلمان و چهارمین کشور پر جمعیت جهان به شمار می رود. تا ۱۹۴۲ میلادی اندونزی متعلق به هلند بود و از ۱۹۴۲ تا ۱۹۴۵ تحت اشغال ژاپن درآمد. در ۱۷ اوت ۱۹۴۵، میلیون به رهبری احمد سوکارنو و حتی اعلام جمهوری کردند. چهار سال تمام میان نیروهای هلند و اندونزی جنگ بود. در نهایت در سال ۱۹۴۹ موافقت‌نامه‌ای امضاء شد که طبق مفاد آن، همه سرزمین اندونزی بجز گینه نو به حکومت موقت (جمهوری) ایالات متحده اندونزی واگذار شد. در۱۶ دسامبر ۱۹۴۹، سوکارنو به ریاست جمهوری این کشور انتخاب گردید.
مجمع‌الجزایر اندونزی مجموعه‌ای از جزایر (نزدیک به ۱۷۵۰۸جزیره بزرگ و کوچک) است که در جنوب شرقی آسیا در اقیانوس کبیر قرار دارد. اندونزی را می‌توان بزرگترین مجمع الجزایر جهان دانست که بین دو خشکی، یعنی جنوب شرق آسیا و استرالیا واقع شده‌است. این کشور در جزیره گینه نو با پاپوا و هم چنین در جزیره برنئو با مالزی هم مرز است. جزایر اصلی مجمع‌الجزایر اندونزی عبارتند از:
جزایر سوندای کوچک و سوندای بزرگ؛ مجموعه‌ای از جزایر جنوب شرقی آسیاست که از سوماترا تا جزایر آرو (Aru Islands) را در بر می‌گیرد. سوندای بزرگ شامل جزایر سوماترا، جاوه (با بیشترین جمعیت)، برونئو (کالیمانتان)، سلب (سولاوسی) و دیگر جزایر کوچکتر مجاورشان است. سوندای کوچک نیز در قسمت جنوبی جزیره سلب و در آن سوی دریای فلورس(Flores Sea) واقع شده است که در قسمت شرقی آن، جزیره گینه نو(New Guinea )قرار دارد و بزرگترین جزایر آن عبارت است از بالی(Bali) در منتهی الیه شرق جاوه، لومبوک(Lombok)، سومباوا(Soembawa) و سومبا(Soemba) در جنوب و فلورس(Flores)، آدونارا(Andonara)، لومبلن(Lomblen)، پانتار(Panter)، آلور(Alor)، و وتار(Wetar) و برخی جزایر کوچک‌تر که دریای ساوو(Savu Sea) آنها را از هم جدا کرده است. در منتهی الیه جنوب غربی جزیره تیمور، جزیره روتی(Roti Island) قرار دارد و دریای باندا(Timor Sea) در شمال و دریای تیمور(East Nusa Tenggara/ Nusa Tenggara Timur) در جنوب این محدوده واقع شده‌است. امروزه جزایر سوندای کوچک، به دو بخش نوسا تنگگارای شرقی(East Nusa Tenggara/ Nusa Tenggara Timur)، و نوسا تنگگارای غربی(West Nusa Tenggara/ Nusa Tenggara Barat (NTB)) تقسیم شده است. نوسا تنگگارای شرقی شامل پانصد و پنجاه جزیره است و تیمور (که بخش اندونزیایی‌اش به تیمور برت یا تیمور غربی(Timor Barat/West Timor) مشهور است)، فلورس و سومبا مهم¬ترین و بزرگترین جزایرِآن به شمار می‌روند و از سایر جزایرش می‌توان به آدونارا(Adonara)، آلور(Alor)، کومودو(Komodo)، لمباتا(Lembata)، رینکا(Rinca)، روتی(Rote)، ساوو(Savu)، سمائو(Semau)و سولور(Solor) اشاره کرد. استان نوسا تنگگارای غربی نیز شامل محدوده‌ای حدفاصل جزیره بالی در غرب، جزایر سومبا و فلورس در شرق، دریای بالی(Bali Sea)و فلورس(Flores Sea) در شمال و اقیانوس هند(Indian Ocean) در جنوب آن است. مهم‌ترین و بزرگ‌ترین جزایر این استان نیز به ترتیب عبارت است از لومبوک و سومباوا که تنگه آلاس(Alas Strait) آن دو را از هم جدا کرده است. از دیگر جزایر استان نوسا تنگگارای غربی می‌توان به سانگانگ(Sangeang)، مویو(Moyo) و بانتا(Banta) اشاره کرد.
جزیره جاوه، مهم‌ترین و پرجمعیت‌ترین جزیره اندونزی و از جزایر سوندای بزرگ به شمار می‌رود که تقریباً در وسط مجمع‌الجزایر اندونزی واقع شده است. این جزیره از شمال به دریای جاوه و از جنوب به اقیانوس هند محدود است. تنگۀ بالی در شرق، جزیره جاوه را از جزیره بالی، و تنگه سوندا در غـرب آن‌ را از جزیره سوماترا جدا می‌کند. جزیره مادورا نیز که به سبب نزدیکی و ارتباط فراوانش با جاوه، معمولاً جمعیت و مساحت آن با جزیره جاوه ذکر می‌شود، در شمال شرقی جزیرۀ جاوه واقع است.
جزیره سوماترا بزرگترین جزیره اندونزی و بعد از برونئی، بزرگترین جزیره مجمع‌الجزایر مالایی و همچنین ششمین جزیره بزرگ دنیا به شمار می‌رود. این جزیره حدود ۴۷۳۶۰۷ کیلومتر مربع مساحت دارد و درغرب شبه جزیره مالایی و در امتداد بخش شمال شرقی اقیانوس هند واقع است. سوماترا غربی‌ترین جزیره از جزایر سوندای بزرگ است. طول این جزیره از شمال غرب به جنوب شرقی تقریباً ۱۸۰۰ و عرض آن در پهن‌ترین نقطه ۴۳۵ کیلومتر است. رشته کوه‌های بوکیت بریسان(Bukit Barisan) ستون فقرات این جزیره را شکل داده است. سوماترا آتشفشانی است و بلندترین کوه اندونزی، آتشفشان فعال کرینچی(kerinci) با ۳۸۰۵ متر ارتفاع در این جزیره قرار دارد.
برنئو(Borneo)، سومین‌ جزیره بزرگ‌ جهان‌ پس‌ از گرینلند و گینه جدید است که در جنوب‌ غربى‌ مجمع‌‌الجزایر فیلیپین‌ و شمال‌ جزیره جاوه واقع‌ شده است. حدود یک‌سوم‌ وسعت‌ شمالى‌ و غربى‌ آن‌ به‌ استثنای سلطان‌نشین ‌برونئى‌‌ جزو فدراسیون‌ مالزی (شامل ایالت‌های صباح و ساراواک)، و بقیه آن‌ کالیمانتان(Kalimantan (Borneo)) است که بخشى‌ از اندونزی به شمار می‌رود. سلطان‌نشین برونئی، واقع در ساحل شمال غربی برنئو، از شمال به دریای چین جنوبی و از مغرب و مشرق به ایالت ساراواک مالزی محدود و پایتخت آن ، بندر سری بگاوان(Bandar Seri Begawan) است.
جزیره سولاوسی(Sulawesi)/ سلب یا سلبس(Celeb/ Celebes)؛ سومین جزیره بزرگ از جزایر سوندای بزرگ در مجمع‌الجزایر اندونزی به شمار می‌رود که از غرب به برونئو، از شمال به فیلیپین(Philippines)، از شرق به جزایر ملوک(Maluku Islands) و از جنوب به جزیره فلورس(Felores) و جزیره تیمور(Timor) محدود می‌شود. این جزیره از چهار شبه جزیره باریک تشکیل شده که سه خلیج تومینی(Tomini) (در قسمت شمالی)، بون(Bone) (در قسمت جنوبی) و تولو(Tolo) (در قسمت شرقی) آنها از هم مجزا می‌کند و دریاهای سلبس در شمال، فلورس در جنوب غربی، باندا(Banda) در جنوب شرقی و ملوک در شرق، شبه جزیره‌ها را دربرگرفته‌اند.

    error: Content is protected !!