هنرهای نمایشی

یکی از مهمترین هنرهای نمایشی در جهان مالایی وایانگ (نمایش سایه‌ها) است. این هنر قدمتی هزار ساله دارد و در میان مردم خاورمیانه و خاور دور از محبوبیت برخوردار است. انواع مختلف این هنر نمایشی در هند، اندونزی، چین، کامبوج، تایلند، ترکیه و مالزی وجود دارد. هنرمندان مالایی و جاوی این نمایش را روی صحنه‌های نمایشی بزرگ و سفیدرنگ با اسفاده از چراغ در پشت پرده اجرا می‌کنند. بدین صورت که حرکت دادن صورتکهای چرمی بین صفحه سفیدرنگ و چراغ، سایه‌هایی را بر روی پرده ایجاد می‌کند. وایانگ جاوی، عمده‌ترین ابزار حفظ و نگهداری میراث هندو- بودایی در دوران اسلامی در جاوه بوده است.

رقص‌‌های آیینی و سنتی از جمله هنرهای نمایشی در جهان مالایی است. ظهور اسلام در جهان مالایی مانع گسترش رقص به عنوان هنر نمایشی نشد. مالاییان در مراسم و آیینهای مختلف بومی و مذهبی از رقص­‌های سنتی استفاده می­کرده‌­اند. انواع رقص­‌های سنتی نظیر سئوداتی که خاستگاه آن، آچه (شمال سوماترا) بود و توسط زنان اجرا می‌شد، نظیر وایانگ در میان مردم محبوبیّت داشت و در گسترش اسلام به ویژه در نقاط دوردست سوماترا و جاوه مؤثر بود.

رقص دابوس ریشه در خاورمیانه دارد و مردان آن را در مناسبت‌های دینی، مراسم خاص، جشن‌های عروسی و به تخت نشستن شاهان جدید اجرا می‌کنند. اجراکنندگان ۱۵ تا ۱۸ نفر (۸ نفر رقاص و بقیه نوازنده) هستند. رقاص‌ها که به طور عمده کریس در دست دارند، آنها را با راهنمایی رهبر گروه حرکت می‌دهند. اجراکنندگان در حین رقص و آواز و دمیدن در ترومپت‌­های متشکل از چند لوله استوانه‌ای، در حالت خلسه بر بازو و بدن خود زخم می­زنند. این عمل به طور مکرر تا پایان نمایش ادامه می‌یابد اما در پایان نمایش، هیچ‌ اثری از جراحت در بدن آنها دیده نمی‌شود. آوازخوان‌­ها در رقص دابوس، به سه زبان مالایی، چینی و عربی، داستان شجاعت‌ها و قص اندوهناک زندگی امام حسن (ع)  و حسین (ع) را روایت می­‌کنند.

مراسم «ذکر» نیز از دیگر آیین­‌های نمایشی مهم در زندگی فرهنگی و معنوی مالایی‌ها به شمار می‌رود که در واقع یکی از آیین­‌های مهم صوفیان است.

هنر نمایشی و رزمی سیلات نیز از هنرهای دفاع شخصی در جنوب شرقی آسیاست که ریشه در فرهنگ مالایی دارد و به منزله تمرین و کسب آمادگی جسمانی برای نبرد حقیقی است. سیلات با تکواندو و کونگ‌فو شباهت‌هایی دارد.

    error: Content is protected !!