معماری خانه های مالایی

پیش از رواج سبک های نوین و مدرن معماری، آنچه که در معماری سنتی خانه‌های مالایی به طور چشمگیری مورد ملاحظه قرار می‌گرفت، تناسب معماری خانه ها با شرایط زیست محیطی و آب و هوایی جهان مالایی بود. در واقع مردم مالایی همیشه به این نکته دقت داشتند که خانه‌هایشان برای شرایط گرمسیری منطقه، مناسب باشد.  

طراحی سقف‌های مرتفع و پنجره های بزرگ در ساخت خانه‌های مالایی نه تنها امکان تهویه متقابل را فراهم می کنند بلکه در تلفیق اشکال آنها با طرح های سنتی و بومی مالایی زیبایی معماری مالایی را دو چندان می کند.

به این ترتیب، در سبک معماری خانه‌های مالایی، با هدایت هوا و ورود آن به داخل خانه و همچنین ایجاد تهویه مطبوع از قسمت زیرین سکونت‌گاه با در نظر گرفتن فاصله از زمین، فضای داخلی خانه بسیار خنک نگه داشته می‌شد. البته توجه به ساخت خانه با فاصله از زمین، به دلایل دیگری از جمله مصون ماندن از حمله حیوانات و یا حتی جلوگیری از تخریب خانه‌ها در زمان وقوع سیل نیز بوده است.

یکی از نکات مهم دیگری که مالاییان در ساخت خانه‌های خود همیشه مد نظر داشته اند، توجه به مولفه‌های اعتقادی و فرهنگی بومی و اسلامی است. زنان و مردان مالایی به خصوص در ایام گذشته، بر اساس قانون عادت Adat (آداب و رسوم بومی) و نیز با توجه به ارزش‌‌های اسلامی در جهان مالایی، در مراسم رسمی  جدا از یکدیگر حضور می‌یابند. معماری خانه‌ها نیز از این اصل مهم، تأثیر گرفته و با توجه به احتیاجات و الزامات اجتماعی و مذهبی، فضای خانه‌ها به اجزای مختلفی تقسیم می‌شده است.

 

خانه‌های سنّتی مالایی به دو بخش تقسیم می‌شود: مهمانخانه یا پذیرایی که نماد تسلط مرد است و در جلوی خانه قرار دارد و آن را «رومه‌ایبو» Rumah Ibu (سرای اصلی) می‌نامند. بخش دوم که در پشت خانه است، به خانواده و قلمروی زن خانه اختصاص دارد و «رومه‌دپور» (RumahDapur) (آشپزخانه) نیز در همین قسمت قرار دارد.

 

خانه‌های سنتی در مالزی به خصوص در نگری سمبلان Negri Sembilan از چوب سخت و کاملاً عاری از میخ ساخته شده بود. آنها با استفاده از تیرها که توسط گوه‌ها در کنار هم قرار گرفته‌اند ؛ ساخته شده‌اند.

 

همچنین این نکته را باید توجه داشت که معماری خانه‌ها در مالزی در طول تاریخ، تحت تأثیر فرهنگ های مختلف مانند فرهنگ هندی و چینی و سبک‌های دوران استعمار (انگلیسی، پرتغالی و هلندی) قرار گرفته است. به این ترتیب معماری برخی از خانه‌های سنتی در مالزی می تواند انعکاس روشنی از میراثی تلفیقی و رنگارنگ از فرهنگ بومی مالایی و دیگر فرهنگ های مذکور را به نمایش بگذارد.

سبک معماری مالایی با تأثیر از معماری چینی در پنانگ Penang:

سبک معماری مالایی با تأثیر از معماری هندی در کوالالامپور

 

    error: Content is protected !!