معبد پرامبانان

Candi Prambanan 

پیش از ورود اسلام به جنوب شرقی آسیا ، این منطقه تحت نفوذ دو آیین هندویی و بودایی بود و به این سبب است که پژوهشگران این دوران را دوره «هندی مآبی» نامیده ‌اند. مردم این منطقه، فرهنگ هندی را به‌طور کامل جایگزین فرهنگ بومی نکردند و عناصری را که با آداب و رسوم و اوضاع فرهنگی و اجتماعی آنها منطبق بود، پذیرفتند. در واقع، در این ایام و به خصوص در دوران سلطنت ماجاپاهیت (Majapahit) و سینگهه ‌سری (Singhasari)، ساختار دینی تازه ‌ای شکل ‌گرفت که حاصل سازگاری باورهای آنیمیستی و شمنی بومی با اعتقادات هندویی و بودایی بود. گفتنی است، فرهنگ ‌های غیر بومی و به ویژه فرهنگ هندی در این منطقه، به طور عمده با اقبال و پذیرش دربار سلطنتی مواجه می شد تا توده مردم؛ به خصوص پادشاهان جاوه مرکزی به منظور افزایش اعتبار حکومت خود، برای امور دینی دربار از راهبان هندویی و بودایی در هند دعوت می‌کردند. آنها همچنین کاخ‌های بزرگ و مقبره‌های ماندگاری را برای بزرگان هندویی و بودایی بنا کردند.

معبد پرامبانان به عنوان بزرگترین معبد هندوها در اندونزی و یکی از بزرگترین معابد جنوب شرقی آسیا به ثبت میراث جهانی یونسکو درآمده است. این معبد که یکی از بزرگترین معابد هندویی جهان است، آخرین معبد عظیم ساخته شده در دوران پیشا اسلامی در جاوه به شمار می‌رود. این مجموعه معابد، در سده نهم میلادی و در برابر معبد بودایی بوروبودور (Borobudur) بین یوگیاکارتا (Yogyakarta) و جاوه مرکزی (Jawa Tengah) در اندونزی بنا شد.

 

معبد پرامبانان که متشکل از معابد هندویی بزرگ با ساختمان هایی منحصر به فرد است، به تریمورتی (Trimurti) یا «اتحاد سه گانه خدایان هندو» و «تثلیث ایزدان هندو»، یعنی برهما (Brahma) به عنوان خالق، ویشنو (Vishnu) خدای محافظ و شیوا (Shiva) خدای ویرانگر، اختصاص داده شده‌ است. این مجتمع معابد، متشکل از هشت پرستشگاه اصلی و حدود ۲۲۴ پرستشگاه فرعی است و معابد اصلی پرامبانان، تنها به تثلیث خدایان هندویی (برهما، ویشنو و شیوا) اختصاص دارد. بسیاری از این معابد در طول تاریخ آسیب دیده و تخریب شده اند و گاهی تنها تکه‌هایی سنگ از آنها باقی مانده ‌است. البته در سال‌های اخیر، دولت اندونزی کوشیده است چند نمونه از معابد این میراث باشکوه را بازسازی کند.

معبد پرامبانان بر طبق باورهای هندویی به سه بخش اصلی تقسیم ‌بندی شده که شامل طبقات زیرین، میانی و فوقانی است. طبقه زیرین معبد، مکانی نامقدس و متعلق به اقشار پایین جامعه و حیوانات بوده ‌است. طبقه میانی نیز متعلق به کسانی بوده که توانستد از ظلمت طبقات پایین رهایی یابند و بالاترین طبقه، مقدس‌ترین بخش معبد و متعلق به مقدسان بوده است.

معبد پرامبانان بطور کلی دارای سه بخش است: ۱- بخش بیرونی که ناحیه‌ای وسیع و باز است که زمانی توسط دیواری احاطه شده بود. این بخش امروزه به پارک بزرگی تبدیل شده ‌است؛  ۲- بخش میانی که دارای ۲۲۴ بنای دینی بوده و امروزه بسیاری از آنها تخریب شده اند؛ ۳- بخش داخلی که شامل ۸ معبد بزرگ و ۸ پرستشگاه کوچک است. طبق باورهای هندوها، این ناحیه مقدس‌ترین بخش معبد بوده و در محیطی مربعی شکل دارای ۴ دروازه متناظر به هم معماری شده است.

هر ساله در ماه‌ های می تا اکتبر، در بخش غربی معبد پرامبانان نمایش سنتی بزرگی برپا می‌شود که بسیار مورد استقبال قرار می گیرد.  این مراسم سنتی هندویی اوپاچارا آبهیسکا (Upacara Abhiseka) نام دارد. مراسم سنتی هندویی اوپاچارا آبهیسکا با نورپردازی های زیبا، محسور کننده و چشم نوازِ معابد پرامبانان، در ۴ شب ادامه دارد و هزاران گردشگر داخلی و خارجی را برای دیدن این مراسم گرد هم می آورد. جمعیت گردشگران در این ایام آنقدر قابل توجه است که چندین هتل برای اقامت گردشگران در نزدیکی این منطقه بنا شده است.

    error: Content is protected !!